Eeuwenoude tradities en gewoonten
Japan kent vele tradities en gewoonten. Ondanks dat de Japanners niet van buitenlanders verwachten dat ze alle regels kennen, wordt het zeer gewaardeerd als je laat blijken op de hoogte te zijn. Zo is buigen een beleefde gewoonte, waarbij mannen met hun handen langs hun lichaam en vrouwen met hun handen in hun schoot buigen. Er bestaan drie typen buigingen, afhankelijk van hoe diep je buigt. De meest casual buiging is de “eshaku”, waarbij je slechts licht buigt. Deze buiging is een informele groet of doe je bij het passeren van iemand met een hogere sociale status. De zakelijke buiging is de “keirei”, waarbij je iets dieper buigt. Bij het betreden en verlaten van receptiezalen en vergaderkamers en bij het begroeten van klanten gebruik je deze “keirei”. De “saikeirei” is de diepste, en daarmee meest beleefde buiging. Deze buiging wordt gebruikt om gevoelens van diepe dankbaarheid of verontschuldigingen te uiten. Buigen is een absolut do dus! Hier ook een aantal don’ts op een rijtje.
Don’ts in Japan
1. Loop nooit met schoenen of slippers over tatami-matten
2. Houd je schoenen niet aan in huis
3. Laat je eetstokjes nooit rechtop in je rijst staan.
Welcome Cards
Er is ontzettend veel te doen in Japan, waaronder de vele bezienswaardigheden bekijken, winkelen en genieten van het heerlijke eten. Met de Welcome Card, die wordt geleverd met een gids vol met informatie over Japan, wordt dit een stuk voordeliger. Je krijgt korting op kunstgaleries, musea, bezienswaardigheden, winkels, restaurants en transport faciliteiten. Er bestaan vier verschillende kaarten, voor verschillende steden en gebieden. Overigens kun je op sommige plekken ook korting ontvangen met slechts een printje van de website in plaats van een kaart. Kijk hier voor de verschillende kaarten.
Kamperen in Japan
Bij Japan denk je in eerste instantie wellicht niet aan kamperen. Toch zijn er volop mogelijkheden: momenteel zijn er meer dan 3.000 campings verspreid over heel Japan. Japanners houden van het buitenleven en kamperen is dan ook, vooral onder jongeren, heel populair. Tussen 20 juli en 15 augustus staan de campings vol met studenten, die er hun zomervakantie doorbrengen. Kamperen is de ultieme gelegenheid om van de Japanse natuur te genieten en lokale vrienden te maken. Het heeft nog een klein prijsje ook: voor een paar euro heb je vaak al een kampeerplaats, voor ongeveer 10 euro een tent en zelfs een bungalow is heel betaalbaar. Kijk hier voor een overzicht van Japanse campings.
Vlooienmarkt
“Nomi-noichi”, ofwel vlooienmarkten, worden in verschillende delen van Japan gehouden. De rommelmarkten vinden meestal plaats op het terrein van tempels en heiligdommen en zijn open van ’s morgens vroeg tot laat in de middag. Van dure antiek tot goedkope souvenirs, oud servies, kleding, meubels: je vindt er werkelijk alles. Bezoek bijvoorbeeld de “Oedo Antique Market” in Tokyo op de eerste en derde zondag van de maand.
Sumoworstel-restaurants
Genieten van traditionele Japanse gerechten en tegelijkertijd cultuur snuiven? Het kan! In verschillende restaurants in Japan is er in het midden van het restaurant een heuze sumoworstel-ring aanwezig. De ring heeft dezelfde grootte en specificaties als de ring die gebruikt wordt voor grote sumo toernooien. De ring wordt zo nu en dan ook daadwerkelijk gebruikt voor sumo-gerelateerde evenementen. Kijk hier voor een voorbeeld van een restaurant waar je het echte Japan in verschillende opzichten kunt ervaren.
Hoge snelheid
Japan staat onder andere bekend als het land van de moderne technologie. Dat ze voorlopen op de rest van de wereld is weer bewezen met het verbreken van het snelheidsrecord met de trein: hij haalde 603 km per uur! Kijk hier voor een filmpje van deze trein.