Het groene hart van Italië trekt haar herfstjas aan en verandert langzaam in een kleurenexplosie. Het bosrijke landschap en de glooiende heuvels kleuren geel, oranje en rood. De herfst is een heerlijke periode voor een bezoek aan Umbrië: de toeristen zijn huiswaarts getrokken en de temperaturen dalen tot aangename waarden. En er is van alles te beleven! Voeg je bij de locals en help met de druivenoogst of olijvenpluk, ga op zoek naar het zwarte goud, ga (sportief) op pad en geniet van de herfst op je bord en in je glas.

Oogsttijd

Herfst betekent tijd voor vendemmia, ofwel druivenoogst! Dieprode, vol met sap gevulde druiven worden geplukt om verwerkt te worden tot heerlijke Umbrische wijnen, die zelfs de Romeinen al wisten te waarderen. Wijnhuizen openen hun deuren om je alles te leren over het proces van wijn maken. Daarnaast zijn in november de olijven rijp voor de pluk. De vele olijfboeren in de regio verwerken de olijven tot smakelijke olie, waar Umbrië met recht trots op is. Steek je handen uit de mouwen en help met de oogst of houd het bij genieten van de heerlijke vino e olio novello!

Zoektocht naar het zwarte goud

Aan de voet van eiken, populieren en wilgen groeien kostbare ondergrondse zwammen: truffels. De zwarte truffel wordt in Umbrië, de regio waar de meeste zwarte truffels van heel Italië gevonden worden, liefkozend de ‘zwarte diamant’ genoemd. De truffeljacht is een eeuwenoude traditie, waarbij lang geleden varkens werden gebruikt. Er was alleen één probleem: die vonden de truffels zelf veel te lekker! Tegenwoordig ga je op pad met goedgetrainde honden, die je naar de truffels leiden. Voel je één met de natuur en geniet van je zelf gevonden diamant in een heerlijke tagliatelle al tartufo: een uitstekende combinatie!

(Urban) trekking

In de herfst zijn de temperaturen in Umbrië nog heel aangenaam en laat de zon zich geregeld zien. Met andere woorden: de perfecte periode om erop uit te trekken! Verken de kleurrijke heuvels per mountainbike of trek je wandelschoenen aan en treed in de voetsporen van Franciscus van Assisi. De prachtige pelgrimstocht voert je langs plaatsen die met het leven van de heilige verbonden zijn. Een andere originele manier om Umbrië te ontdekken is urban trekking. Met een gids of op eigen houtje wandel je door onbekende stukken van de vele dorpjes en steden die Umbrië rijk is.

Herfst op je bord

De Umbriërs zijn trots op hun culinaire tradities en keuken. Of je nu in een Michelin restaurant of eenvoudige trattoria belandt, het eten is overal om je vingers bij af te likken. Naast zwarte en witte truffels heeft de herfst nog veel meer lekkers te bieden: eekhoorntjesbrood, everzwijn, kastanjes en de smakelijkste worsten en hammen uit Norcia, uiteraard gecombineerd met een glas robijnrode Sagrantino. Beter wordt de herfst niet!